Karaat goud (afkorting kt) is inderdaad helemaal niet hetzelfde als een karaat diamant (afkorting ct).

diamant verschillende grootte loupe karaat

In het geval van diamant gaat het om het gewicht. Eén karaat diamant is gelijk aan 0,2 gram. Het gewicht van diamant wordt vaak ook weergegeven in punten. Eén karaat bestaat uit 100 punten. Een diamant van bijvoorbeeld 0,10ct weegt dus 0,10 karaat of 10 punten.

 

 

fijn goud 999 karaat

Bij goud gaat het om het gehalte van het goud of anders uitgedrukt de hoeveelheid fijn goud of zuiver goud die in het juweel verwerkt zit.

 

 

 

  • 24 karaat: 99,9% zuiver goud – weergegeven met stempel 999
  • 18 karaat: 75,0% zuiver goud – weergegeven met stempel 750
  • 14 karaat: 58,5% zuiver goud – weergegeven met stempel 585
  • 9 karaat: 37,5% zuiver goud – weergegeven met stempel 375

Om slijtvaste juwelen van goede kwaliteit te garanderen, wordt fijn goud altijd gelegeerd (gemengd) met andere metalen om op die manier het goud te verstevigen en beter bewerkbaar te maken. Fijn goud is immers een zacht materiaal dat snel kan breken en ook helemaal niet bestand is tegen krassen en slijtage.

Een voorbeeldje om het te verduidelijken. Een juweel uit 18kt goud bestaat uit 750 delen zuiver goud en 250 delen van andere (edel)metalen zoals zilver, koper of palladium. Het toevoegen van andere metalen heeft ook een invloed op de kleur van het goud. Hoe hoger het gehalte, hoe dieper de kleur van het goud.

Naast een verschil in stevigheid en hardheid is er meestal ook een verschil in prijs. Juwelen met een hoger goudgehalte zijn meestal duurder, maar dit hoeft zeker niet de regel te zijn. De hoeveelheid goud en de ontwerpkosten zijn van doorslaggevend belang. Een zeer eenvoudige ring in 18kt goud is goedkoper dan een ingewikkeld ontwerp in 14kt. Een fijn ringetje in 18kt goud is niet zo duur als een dikke, brede ring in 14kt.

In België wordt enkel gewerkt met legeringen van 14 karaat of 18 karaat. In het atelier kan je terecht voor juwelen in beide legeringen. Ieder juweel uit het atelier krijgt ook een meesterstempel en gehaltestempel.